HTML

MusicMachine

Zeneszerzéssel, zenei szoftverekkel kapcsolatos infók, saját hétköznapi élményeimmel és véleményeimmel tálalva.

Friss topikok

Linkblog

Zeneszerzés, hétköznapi életem

2011.04.09. 02:32 A zenész

Hangkártyák

Címkék: hangtechnika hangkártya zeneszerzés

Mostani irományom a jelenlegi hangkártyapiacot próbálja átfogóan bemutatni a kedves olvasónak. Célom nem igazán a teljes ismertetés, azt nem is lehetne véghezvinni, de igyekszem olyan hangkártyákat felsorolni, melyek végül nagyban segíthetnek a választásban, hogy milyen hangkártyát vásároljunk gépünkbe.
Mindenkinek más célból kell hangkártya, van akinek játékra, van aki szereti a minőséget, a 7.1-es hangzást, akad pedig olyan aki zenél és ezért van szüksége rá. Jelenlegi cikkemben elsősorban a zeneszerzésben előnyös hangkártyákról fogok írni, de említést teszek olyan kártyákról is melyek alkalmasak a szimpla szórakozás terén és zeneszerkesztők számára is alkalmas.


A 90-es években nagy sláger volt a Sound Blaster 4.1 és 5.1 es verziója. Ez ugyan nem volt éppen a legjobb választás zeneszerzési célokra, de kellően olcsó volt, hogy elterjedjen. Maibb változatai a Sound Blaster Audigy például. Ennek hangminősége jelentősen jobb már mint az elődöké, ezért játékra, vagy zenék hallgatására kiválónak találom. Ugyanakkor aki zenészként Midi keyboard-al akar játszani a segítségével, kellemetlenül csalódhat, mert a midi jeleket csak késve szólaltatja meg, ezáltal a billentyű leütésétől számítva elég sok idő eltelhet mire megszólal a hangszer. Énekfelvételre teljesen alkalmatlan. Na jó, elmegy ha jobb nincs.


M-audio

Egy újabb keletű csodaszer az M-audio hangkártyacsalád. Ennek a cégnek szinte minden hangkártyája kellően alkalmas játékra, zenehallgatásra, és zenei munkálatokra. Léteznek belőle olyan hangkártyák is melyeket már nem kell a számítógép belsejébe helyezni, elég egy USB vagy egy Firewire bemenet, és a csatlakozás már meg is van oldva, mivel a hangkártya egy külső dobozban van elhelyezve. Legtöbbjükön található egy 48 Voltos mikrofon bemenet, mely biztosítja az énekfelvétel lehetőségét is. A midi jelet nem késleltetik, szinte azonnali megszólalást biztosít. Némelyikük hangminősége( főleg a régebbi típusok) nem éri el egy Sound Blaster szintjét, de a külső hangkártyás családoknál ez már rég nem így van. Javaslom azoknak akik Midi-Kelyboardon játszanának, akik énekfelvételt szeretnének végrehajtani, olcsón és jó minőségben. További előnye, hogy képes kezelni a Pro-Tools M-powered szoftvert, miáltal teljesen kompatibilisek lehetünk a nagy stúdiókkal, de a méregdrága Pro-Tools 9 el már bármilyen hangkártyán dolgozhatunk ha akarunk Most nem sokat írnék a szoftverről, elég annyi, hogy zeneszerkesztésre nem a legjobb választás, énekfelvétel, utólagos javításban, pontosságban, és a digitális sávok kezelésében hatványozottan ver minden más többsávos audiószerkesztőt. Ha használni is akarjuk ezt a szoftvert, akkor meg is kell venni, mert az M-audiohoz nem adják alapból. Még egy kis apróság. Az M-audio termékek sokoldalúak, de azért nagyon nagyon picit olyan, mint amikor megveszed az Adidas cipőd, aztán rájössz, hogy ezt is kínában gyártották.


E-mu

Az E-mu cég hangkártyája a 1212-es vagy a 1218- as, fergetegesen jó hangminőséget produkál. Az előbbi csak belső hangkártya, míg az utóbbi egy belső és egy külső kombinációja. Relatíve olcsó kártya, de nagyon jó hangminőséget ad. Audió hangzásban nagyon jó, ugyanakkor komolyabb zeneszerzési feladatoknál erősen eszi a gépet. Főleg akkor, ha a Midi keyboard bemenő késleltetését minimálisra állítjuk. Hiába a jó hangminőség, néha a gyártó felmenőit szidnánk legszívesebben. A 1218-as külső dobozában egy 48 voltos mikrofon bemenet is található, ezáltal énekfelvétel is megoldható. Ugyanakkor zeneszerzésre inkább az M-audio kártyáit javasolnám, mert nem kell hozzá atomtudósnak lenni, hogy tökéletes működésre bírjuk a kártyát, és több lehetőség áll a rendelkezésre, mint az E-mu féle konkurenciánál.

Digi
A Digidesign termékei kizárólag a zeneszerzésre alkalmas kártyákra szakosodik, ennélfogva általános használatra nem igazán alkalmasak. A Digidesign első termékei közé tartozott a Digi 001 elnevezésű hangkártya, mely egy külső egységből és egy belső kártyából állt. Ez gyakorlatilag csak zeneszerzésre alkalmas hangkártya, mely 8 be és kimenettel rendelkezik. A benne található előfokot a Focusrite gyártotta, gyakorlatilag verhetetlen hangzása van. Iszonyatosan jó minőség jellemzi a hangkártyát. Nagytesvére a TDM-es verzió annyi bemenetet tud kezelni, amennyit rákötünk a külső interfészekkel. Ezek a kártyák mára már csak ritkaságok, főleg komoly stúdiók használják. Újabb kiadásaik már modernebbek, ennek megfelelően drágábbak is. Ezek a hangkártyák a Pro tools szoftverrel működnek csak igazán jól.

mbox2

Léteznek újabb kiadású és egyszerűbb darabok is a Digidesign termékeiből, ezáltal akik tökéletes minőséget akarnak, olcsón, és nincs szükségük sok sáv felvételére, bátran megvehetik az M-box 2 Mini elnevezésű külső USB csatlakozású hangkártyájukat is. Ez jóval olcsóbb megoldás nagyobb testvéreikhez képest. Ilyen hangkártyát csak azoknak javaslok akik jó minőségű énekfelvételt akarnak produkálni. A Pro tools szoftver egyébként nem csak első, de második nekifutásra is elég bonyolult, ennek kezelésére már csak az vállalkozzon aki kellő akarattal képes kitanulni a kezelését.


Akinek nem lételem a Pro tools szoftver de kell legalább 8 bemenet, az vásároljon Motu hangkártyát, vagy M-Audio Fast Track Ultra 8R -t,ezek ugyanis nagyon jó hangminőséget produkálnak, és olcsóbbak is mint egy digi002-003. Ilyen típusú hangkártya a Focusrite saffire pro 40 is, ahol kiváló hangminőséget produkálhatunk a 8 be és 10 kimenetünkkel.


Nyilvánvaló, hogy nem futottam végig minden hangkártyán, és nem is igazán lehet, hiszen rengeteg gyártó és típus létezik amelyek kitűnő hangzást produkálnak, de én most csak azokat vettem bele a felsorolásba amelyek a legelterjedtebbek, és a pénztárcánkat sem feltétlenül üríti ki, ha vásárolunk valamelyikből.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freddymusic.blog.hu/api/trackback/id/tr112811163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása